Svamp- och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås

För mig som har vänner både i Ryssland och Ukraina är det jobbiga tider. Det jag kort kan konstatera är att utbildning, demokrati och fria medier är nyckeln till en bra värld. Jag hoppas 2022 blir året då folket vänder sig mot diktaturerna. Det känns svårt att tänka vin och mat, det här är nog första gången på många år om vi bortser från semesterperioder som jag inte har lagt ut en dryckesrekommendation i sociala medier under en hel vecka. Mina tankar har bl.a. varit hos mina guider från fotbolls EM i Kharkov i Ukraina 2012 som nu lever från dag till dag och fortlöpande ger mig rapporter hur det är på plats. På något sätt måste livet gå vidare och jag dammar av en gammal pastafavorit, som jag senast avnjöt 2012.

Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås
Det här behövs till 4 personer
100 gr skogschampinjoner + 100 gr portabella (alternativ 200 gr skogschampinjoner beroende på tillgång)
1 dl finhackad purjolök eller salladslök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk rivet citronskal
1 msk pressad citronsaft
250 gr ricottaost
1 ½ dl riven parmesan- eller Västerbottensost
1 äggula
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
250 gr färska lasagneplattor
Tomatsås:
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 pkt passerade tomater, 500 gr
1 tsk mejram
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
2 dl vispgrädde

Till gratinering:
1 dl riven parmesan- eller Västerbottensost

Gör så här:

  1. Hacka svampen och fräs den med purjolök/salladslök och hackad vitlök i oljan ca 10 min under omrörning.
  2. Tillsätt rivet citronskal och citronsaften. Låt svampen kallna.
  3. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt tomatpuré, tomater, mejram, salt och peppar. Sjud ca 5 min. Tillsätt därefter vispgrädde och sjud ytterligare ca 10 min. Ställ åt sidan.
  4. Blanda svampen med ricottaost, den rivna osten, äggula, salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 250o. Dela plattorna på mitten och lägg 2 msk av fyllningen på varje platta och rulla ihop. Dela rullen på mitten och ställ dem i en smord ugnssäker form.
  6. Häll tomatsåsen över rullarna. Strö på 1 dl riven ost och gratinera ca 10 min tills osten får färg. Rätten går att förbereda och ha på lut i kylen. Gratineringstiden bli då lite längre.

Dryckestips: Med en touch av Italien på tallriken så blir det per automatik italienskt i glaset. La Corte del Pozzo Bardolino 2020 (Nr 2340, pris 95,-) är ett av de mest hållbara viner som finns på Systembolagets hyllor om vi tittar på alla aspekter. Producenten är en av pionjärerna inom ekologiskt jordbruk, de började redan på 1980-talet. Det är lättviktsflaska, vilket ger lägre miljöpåverkan, men också ett lägre pris tacka vare lägre kostnader för transport. Men det viktigaste är de sociala aspekterna, på vingården jobbar socialt missgynnade unga vuxna. Det är ett samarbete med kommunen som har gett en grupp människor möjlighet att försörja sig själva. Bara det en anledning att köpa några flaskor extra. Jag brukar avnjuta det här vinet lite svalare, runt 13-15 grader.

Alkoholfritt: Från vår granne i söder Västerbotten väljer jag Rålund alkoholfri Kallpressad 100 % blåbär (Nr 19039, pris 69,-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *