”One pot” Gnocchi med inspiration från Italien

Något vi nästan alltid har i frysen är några paket med Gnocchi, den italienska ”palten”, perfekt för att göra god snabbmat när vi kommer hem sent eller i en halvtidspaus under en fotbollsmatch. Den här gången blir det en variant som tar lite längre tid, men den gör sig så att säga själv, denna ”One pot” Gnocchi med inspiration från Italien. Genom att byta ut grädden och osten mot plantbaserad kan du servera den vegansk.
”One pot” Gnocchi med inspiration från Italien

Det här behövs till 4 personer
2 msk olivolja
4 finhackade vitlöksklyftor
2 msk koncentrerad tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger (ta vad du har, balsam- eller rödvinsvinäger går också bra)
3 ½ dl vatten
2 dl grädde
4 msk hackade soltorkade tomater
½ tärning grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
½ tsk oregano
½ tsk timjan
½ tsk chili flakes
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk salt
500 gram Gnocchi
200 gram kokta linser
Några nävar finhackad spenat eller grönkål

Tillbehör
Basilika
Chili flakes
Riven ost
Oliver
Focaccia

Gör så här:

  1. Värm oljan tillsammans med tomatpuré i en kastrull och stek tillsammans med vitlöken på låg temperatur några minuter.
  2. Tillsätt vinäger (det enda ord som kan särskrivas, vin äger) och koka ett par minuter.
  3. Tillsätt alla ingredienser förutom gnocchi, linser (om de är färdigkokta, annars får du förlänga koktiden lite) och spenat/grönkål och låt det koka upp, när det kokar tillsätt gnocchin och låt det puttra cirka 10 minuter. Rör om så att det inte bränns i botten.
  4. Tillsätt linser och grönkål/spenat och rör ihop.
  5. Servera med tillbehören.

Vintips: Med tanke på att Chiara Condello besöker Norrbotten den här veckan, så är det naturligt att välja ett vin från henne. Chiara utsågs för ett par år sedan till Italiens bästa vinmakare under 35 år, nu har hon visserligen fyllt 36, men det gör ingen skillnad förutom att hon har blivit än bättre.
Hennes Al Caleri 2022 (Nr 51901, pris 131,-) finns på hyllan i bl.a. Piteå, Boden, alla butikerna i Luleå och i Kiruna. Servera runt 17 grader. Den 1. Mars prissänks det till 129 kronor för att ”kompensera” skattehöjningen, det är numera alltid vinimportörerna som betalar skattehöjningarna.
I ordersortimentet hittar Ni hennes Chiara Condello 2019 (Nr 91224, pris 201,-), som prissänks till 199,- den 1. Mars, det handlar ju om psykologi, 199 kronor känns mycket billigare än 201 kronor.

Alkoholfritt: Jag går på en italienare även här, Casa Emma Sangiovese Alcohol Free 2022 (Nr 11903, pris 89,-), servera runt 15 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *