Ramen

Sista helgen i januari var intensiv även med mina mått mätt, då jag bl.a. var värd för en representant för en italiensk producent där vi genomförde fyra provningar på tre dagar i Kiruna, Luleå och Piteå. Vinproducenterna älskar att komma till Norrbotten, framför allt på vintern och den här gången hann vi med bl.a. hundspann i strålande väder och ett besök på Icehotell. På söndagen skildes vi åt på Arlanda och jag åkte till Stockholm för en konferens med en uppdragsgivare för ett dygn med okänt innehåll, ovanligt för en egen företagare, men fantastiskt kul. Vi började med ett besök restaurangen Kapibara där vi bl.a. fick avnjuta en underbart god variant på den buljongbaserade japanska nudelsoppan Ramen och det får bli veckans recept. Vi avslutade ”dagen” många timmar senare med Karaoke, men det tar vi en annan gång.

Ramen
Det här behövs för 4 personer
4 rivna vitlöksklyftor
1 ½ msk riven ingefära (jag brukar skala och frysa in den)
1 finhackad röd chilipeppar
1 msk rapsolja
2 l vatten
6 msk kycklingfond
3 ½ msk japansk soja
1 msk flytande honung
1 ½ vitvinsvinäger
150 gram svamp, gärna Shi-Take
50 gram salladslök eller purjolök
1 msk sesamolja
200 gram äggnudlar

Topping
300 gram kycklingfilé
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk rapsolja
2 ägg
50 gram skivad salladslök
Skivad röd chilipeppar
Koriander

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 oC.
  2. Salta och peppra kycklingen. Bryn den i rapsoljan i en stekpanna tills den får gyllenbrun färg. Stek sedan i ugnen 15-20 minuter och skiva innan servering.
  3. Fräs vitlök, ingefära och chilipeppar i oljan i en stor kastrull ca 30 sekunder. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinäger och låt sjuda i 20 min.
  4. Skiva svampen och strimla salladslöken. Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i buljongen och låt sjuda ytterligare 5 min.
  5. Tillaga nudlarna i en egen kastrull och skölj dem i kallt vatten.
  6. Lägg äggen i kallt vatten, koka upp och låt sjuda 4-5 minuter. Spola i kallt vatten, skala och halvera.
  7. Fördela nudlarna i soppskålar och häll över den varma buljongen. Toppa med kycklingskivor, ägghalvor, salladslök, chili och koriander.

Vintips: Vi avnjöt en Riesling med lätt restsötma, en fantastisk god kombination, men sedan läste jag att min ambassadörskollega i Terrific Wines, Camilla Wahlman, känd från årets upplaga av Sveriges Mästerkock, hade testat rosé och det fungerar också fantastiskt bra, så min rekommendation är testa båda.
Rings Pfalz Riesling 2021 (Nr 79957, pris 151,-), serveringstemperatur 9-10 grader, beställningssortiment, så ha framförhålling.
Les Lauzeraies Tavel 2021 (Nr 2724, pris 141,-), utsågs åter till årets rosé av vinskribenterna i december, servera 10-12 grader, ligger i Systembolagets depå, tar 2-3 dagar att få hem.

Alkoholfritt: För tredje krönikan i rad, Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 69,-), finns på hyllan i de flesta butiker, servera 8-9 grader.
Leitz Eins Zwei Zero Rosé Alcohol Free (Nr 19024, pris 69,-), serveringstemperatur 10 grader. Tyvärr har den utgått, men har du vägarna förbi Norsjö, Malå, Storuman eller Strömpilsplatsen i Umeå så finns den på hyllan där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *