Het citronpasta

Eftersom jag skriver den här krönikan den 24. Januari, dagen som brukar kallas ”årets fattigaste dag”, så får det bli ett recept som går under kategorin budget. Matlagning behöver inte vara komplicerad, det gäller bara att ha ett basförråd av råvaror hemma. Det här är ett recept som så dagens ljus under julledigheten när jag hade kort om tid och ville ha något gott på tallriken från det som fanns hemma hos mina svärföräldrar. Med färsk pasta är det klart på en kvart och med ett välgjort vin i glaset lyfter det från budget till lyx, svårare är så är det inte.
Het citronpasta
Det här behövs för två personer
2 rivna vitlöksklyftor
1 liten finhackad röd pepparfrukt
2 msk finrivet citronskal
2 msk citronsaft
4 msk olivolja
½ dl finhackad bladpersilja
4 msk finhackade valnötter
30 gram hyvlat smör
50 gram finriven Parmignano Reggiano eller Västerbottensost
200 gram spagetti

Gör så här:

  1. Rör ihop vitlök, pepparfrukt, citronskal, citronsaft, persilja, olivolja och valnötter.
  2. Koka pastan ”al dente” med en msk salt per liter kokvatten.
  3. Häll av kokvattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen eller en stor skål. Hyvla smör med osthyvel och blanda med pastan. Rör ner ört- och valnötsblandningen.
  4. Lägg upp på tallrikar och toppa med finriven ost.

Dryckestips: Likt i min krönika för två veckor sedan så är det syra och hetta, men med tanke på att pastan ger maträtten en italiensk touch, så behöver vi något italienskt i glaset. Eftersom maträtten går snabbt att tillaga kan du ha lite tålamod med vinet, Ciavolich Aries Pecorino 2021 (Nr 53353, pris 177,-) ligger i beställningssortimentet, det tar 4-5 dagar att få hem, du kommer att älska det här vinet, så beställ ett par flaskor extra. Servera runt 10 grader.
Alkoholfritt: Här gör jag som förra gången och väljer Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 69,-), serveringstemperatur 8 grader.

Fyndtipset från beställningssortimentet: ”Kungen är tillbaka” – för fyra år sedan fanns det ett fantastiskt gott vin på hyllan i Piteå från Somontano i norra Spanien som hette El Rey (kung på spanska) gjort på druvan Garnacha och det kostade endast 79 kronor, vi pratar ett riktigt fyndvin, men ”den spanska kungen” abdikerade från hyllorna och har sedan dess lyst med sin frånvaro. Lagom till att Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen så har El Rey åntervänt till Sverige och Systembolagets beställningssortiment, den här gången med ursprung Montsant uppe i de katalanska bergen. El Rey Garnacha 2022 (Nr 59616, pris 99,-) är det perfekta vinet till den spanska delikatessbrickan med chark, ost och oliver, servera 15-16 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *