Ugnsbakad skrei med inspiration från Sydostasien

God fortsättning på det nya året. Jag hoppas att Ni har haft ett bra jul- och nyårsfirande. Nu håller vi alla tummar för att 2023 skall bli så mycket bättre än de senaste tre åren där medierapporteringen har handlat om covid 19 och krig. Högst på min önskelista står som alla andra år fred på jorden, hur svårt kan det vara? Men så länge vi har religiösa och kommunistiska diktaturer styrda av män, känns fred på jorden som en dröm. Hade fler kvinnor haft makten hade vi haft en bättre och medmänskligare värld. Margaret Thatcher är väl den enda kvinna som har startat ett krig de senaste 100 åren och hur slutade det? ”Guds hand” och VM Guld i fotboll för Argentina 1986.
Jag har laddat för dagen då det blir fred i Ukraina/Putins fall, då blir det att plocka fram löjrom som skall ätas som soppa och sköljas ner med rumstempererad ukrainsk vodka.
Vi är inne i skreisäsongen och jag blir alltid lika lycklig när en bil från Frisk Fisk kommer lastad med färsk fisk eller räkor. Egentligen tycker jag att skreien avnjuts bäst lättsaltad så veckans recept med inspiration från sydostasien bryter mot det tänket, men skrei/torsk har en fantastisk förmåga att gifta sig med olika smaker.
Ugnsbakad skrei med inspiration från sydostasien
Det här behövs för fyra personer
800 gram skrei
1 finhackad röd chili
3 finhackade vitlöksklyftor
4 msk limesaft (2 lime)
1 msk soja
2 msk fisksås
3 msk rårörsocker
2 msk vatten
Koriander

Till servering
Rostad lök och vitlök (finns ju att köpa för den som så önskar)
Finhackade torrostade jordnötter
Skivad salladslök
Skiva röd chili
Koriander
Nudlar eller ris

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader och lägg skreien i en eldfast form.
  2. Lägg chili, vitlök, limesaft, soja, fisksås, rårrörsocker, vatten och koriander i en bunke och mixa det slät röra med mixerstav.
  3. Fördela hälften av röran över torsken, täck formen med aluminiumfolie och stek i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Förbered nudlar eller ris under tiden.
  4. Lägg upp torsken på tallrikar, ringla över resten av såsen och toppa med rostad lök, vitlök, chili, jordnötter och hackad koriander.

Dryckestips: Kombinationen hetta, syrlighet och sälta skriker efter krispig Riesling med ett uns restsötma från Tyskland. Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2021 (Nr 70626, pris 161,-) uppfyller kravspecen, servera runt 10 grader. Vinet finns på hyllan i Piteå och Luleå, Ni som bor på annan ort får beställa.
Alkoholfritt: Vi stannar i Rheingau hos Leitz och väljer deras Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 69,-), serveringstemperatur 8 grader.
Fyndtipset från beställningssortimentet: Producenten Mullineux från Swartland har utsett till Sydafrikas bästa producent tre av de fem senaste åren, vilket har medfört att efterfrågan på deras viner har ökat vilket i sin tur brukar innebära högre priser. Trots det så är priset på deras instegsviner fortfarande lågt om vi ser pris i förhållande till kvalitet och att skördeuttaget är relativt lågt 30 hl/ha (enkla viner brukar ligga på 100-200 hl/ha). Vinerna går under namnet Kloof Street, döpt efter en trendig gata i Kapstaden. Veckans tips är Kloof Street Rouge 2020 (Nr 75332, pris 141,-), ett varmfruktig vin i s.k. medelhavsstil (södra Rhône, Provence) framställt av 69 % Syrah, 15 % Tinta Barocca, 11 % Grenache, 4 % Cinsault, 1 % Carignan. Fungerar bra till nöt- och lamm, gärna långkokta grytor. Det framställdes bara 25 500 flaskor av årgång 2020, så skynda fynda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *