Lättrimmad ryggfilé av skrei med blomkålspuré och krämig dill- och senapssås

Dags för ett skreirecept igen, det är ju trots allt sex veckor sedan senast. Jag börjar fundera om det så småningom kanske skall bli en kokbok med vintips som bygger på de bästa kombinationerna från mina krönikor. Kan tänka mig att göra den i samma anda som exempelvis Håkan Larssons utmärkta bok ”Fredagskväll med vin och mat” med tips på vilken musik som skall spelas i köket medan maten tillagas och vinet avsmakas.

Lättrimmad ryggfilé av skrei med blomkålspuré och krämig dill- och senapssås
Jag tillagade skreien i Airfryer, körde den 12 minuter på 180 grader. Har du ingen Airfryer, kör den på 175 grader till den har en innertempratur på ca 46-48 grader (ca 15-20 minuter)
Vi var nog en av de ”sista på bollen” när vi köpte Airfryer i januari, men det är ett köp vi är mycket tacksamma över att vi gjorde.
Det här behövs för 2 personer
2 ryggfiléer av skrei 175-200 gram
4-5 dl vatten
3 msk grovsalt

Blomkålspuré
350-400 gram blomkålsbuketter
50 gram smör
Salt
1 krm vitpeppar

Krämig dill- och senapssås
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning eller 1 ½ msk fiskfond
2 dl creme fraiche
1-2 msk Västerviks Senap grov
Ca ½ dl finhackad dill
1-2 msk smör
1 krm vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda vatten och grovsalt i en bunke och lägg ner skreien ca 30 minuter
  2. Skölj bort eventuellt salt från skreien och låt vattnet rinna av i en sil och tillaga den sedan i Airfryer eller ugnen.
  3. Koka blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, mosa dem och rör ner smör och vitpeppar.
  4. Koka upp vatten och fiskbuljongtärning/fiskfond, tillsätt creme fraiche, senap och dill och koka upp. Rör ner smör och smaka av med vitpeppar.

Vintips: En het kväll i juni 2002 mitt under brinnande VM i fotboll i Japan och Sydkorea befann jag mig i Wien där fick jag lära mig den hårda vägen hur bra den österrikiska nationaldruvan Grüner Veltliner fungerar ihop med både senap och pepparrot. Jag hade fått ett stipendium till Österrike och på den tiden var jag en Rookie i vinvärlden, som inte förstod det här med tider. Den första kvällen var det invigning som startade med drop in 18.30. Jag var på plats i tid, på bordet stod friterade grönsaker, senap och riven pepparrot samt mängder av Grüner Veltliner från olika producenter. Det här var långt innan smartphone kom och de andra deltagarna började droppa in strax innan klockan 20, så i närmare 90 minuter satt jag för mig själv och smuttade på Grüner Veltliner och doppade de friterade grönsakerna i senap och riven pepparrot omvartannat och det var en klockren kombo.
Så den här veckan skall Ni beställa Geyerhof Stockverk Grüner Veltliner 2021 (Nr 75622, pris 161,-). Lufta den gärna i en karaff 2-3 timmar innan servering och avnjut den runt 12 grader.

Alkoholfritt: Det finns ingen alkoholfri Grüner Veltliner, så för fjärde krönikan i rad blir det Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 69,-), finns på hyllan i de flesta butiker, servera 8-9 grader.

Fyndtipset: En stor favorit på mässan Vintrender i Piteå för några veckor sedan var Matilda Nieves Mencia 2020 (Nr 55929, pris 171,-). Vinet fick 97 poäng och utmärkelsen bäst in show när den brittiska tidskriften Decanter hade sin World Wine Awards 2021, trots det har vinet gått de svenska vinjournalisterna förbi, men inte mig. Jag har säkrat mina flaskor, så nu är det din tur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *