Rödbetssoppa

Det här inlägget var infört i Gratistidningen i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn den 22/8 och är författat av undertecknad.

I enkelheten ligger ofta det goda och klassisk husmanskost oavsett var den har sitt ursprung kan vara fantastiskt gott. Nu är vi inne i säsongen för svenska rotsaker, så det är läge att äta närodlat. Det finns många goda soppor och grytor som baseras på dessa råvaror. En av mina favoriter är rödbetssoppan Borsjtj, som sägs ha sitt ursprung i Ukraina, men om detta tvistar de lärde. Även ryssar och vitryssar hävdar att ursprunget är i deras länder, men gränserna mellan länderna har ändrats mellan århundradena så vi lämnar ursprunget därhän. Recepten varierar från familj till familj och mitt recept kommer från min frus familj i Estland. Tillaga gärna soppan ett par dagar innan, så att smakerna sätter sig ordentligt. Det här är en perfekt måltid när det blir lite kyligare i luften, har man en gång upplevt rysskylan så är det lätt att förstå soppans popularitet för att få lite värme inombords, gärna serverat med lite rumstempererad vodka.

Rödbetssoppa
Det här behövs för 4 personer
3-4 kycklingben
1-1 1/2 liter vatten
2 små lökar
2 morötter
4 rödbetor
1 msk 12 % ättika
4 potatisar
1-2 kycklingbuljongtärningar

Till servering
Dill
Smetana
Olofssons svartbröd (bakat i Estland)
Starksenap

Gör så här:

  1. Lägg kycklingbenen i en kastrull och täck med vatten, koka upp och låt koka 20-30 min.
  2. Under tider tiden kycklingbenen kokar, finhacka löken, riv morötterna och rödbetorna grovt (separat) och skär potatisen i mindre bitar.
  3. Börja med att fräsa lök och morötter 4-5 minuter och ställ sedan åt sidan. Fräs sedan rödbetorna och blanda med ättikan.
  4. När kycklingbenen kokat klart, fiska upp dem från kastrullen och låt dem svalna. Tillsätt morötter, lök, rödbetor, potatis och en buljongtärning till den hemkokta kycklingbuljongen. Koka tills potatisen är mjuk. När kycklingbenen har svalnat, separerar du köttet från benen och lägger ner i soppan. Smaka av, om det behövs mer sälta, lägg i en buljongtärning till.
  5. Servera soppan med en klick smetana och finhackad dill och en skiva svartbröd med starksenap.

Dryckestips: Min personliga favorit är 4-5 cl rumstempererad Nemiroff Honey & Peppervodka, jag skär några tunna skivor röd och grön chili gärna med kärnorna kvar som jag lägger i glaset. Smakkombinationen mellan hettan i vodkan och syrligheten från ättikan är magisk. Tyvärr finns den inte på Systembolaget, så passa på att köp en flaska när du är på resande fot.

En Pale Ale passar också bra, fortsätt på temat ”nära” och ta ett glas Pite Bryggeri Pite Pale Ale (varunr 31135, pris 37,50) och This is How How to Bullshit a Bullshiter (varunr 85851, pris 27,90, beställningssortiment så ha lite framförhållning).

Alkoholfritt:
Byggeriet Big Drop är unikt på det sättet att de bara brygger alkoholfria öl, deras Big Drop Pale Ale Alcohol Free (varunr 1951, pris 19,90) passar utmärkt till soppan.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *