Jag hoppas att Ni alla har haft en fantastisk sommar med avkoppling, god mat och dryck. För egen del har det blivit rätt mycket jobb den här sommaren, men det är inget problem när jag har ett livsstilsjobb och jag gillar att sprida ut mina ledigheter under året. Den här veckan dammar jag av ett gammalt recept som jag publicerade 2017. Den här paprika- och valnötsröran finns både kring Svarta havet och Medelhavet och är ett kärt barn med många namn. Det här är perfekt att servera på egen hand eller till grillad kyckling tillsammans med fetaoströran och ugnsrostade grönsaker.
Det här behövs till 4 personer
Paprika- och valnötsröra
200 g valnötter
4 stora röda paprikor
1 liten gul lök
1 1/2 vitlöksklyfta (andra halvan till nästa röra)
1 röd chilifrukt
0,5 dl olivolja
Saft från 0,5 citron
1 msk spiskummin
Salt
1. Blötlägg valnötterna i vatten en timme.
2. Sätt ugnen på 225 grader och grilla paprikorna tills skinnet har blivit grillad och börjat lossna.
3. Låt paprikorna svalna.
4. Hacka lök, vitlök och chili.
5. Hacka valnötterna i matberedaren till små bitar.
6. Tillsätt paprikorna, lök, vitlök, chili, spiskummin och mixa till en röra.
7. Tillsätt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt.
Fetaoströra med basilika
1 kruka färsk basilika
0,5 dl grekisk yoghurt
150 g fetaost
0,5 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Saft från 0.5 citron
Salt & peppar
Mixa alla ingredienser i matberedaren till en röra.
Ugnsrostade rotsaker
Välj dina egna favoriter. Vi kör lite ”man tager vad man haver”, ibland blir det bara potatis, ibland en blandning på flera. Nedanstående ger en bra balans.
300 gram potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
Lägg rotsakerna i en långpanna eller ugnsform, vänd dem i olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter.
Dryckestips:
Ett vin som passar utmärkt är portugisiska Semente Avesso Orange 2023 (Nr 2009, pris 121,). Systembolaget klassificerar det som vitt och fylligt, men det är en definitionsfråga eftersom det är ett orange vin, vad är då det? Jo, ett vin gjort på gröna druvor som genom skalkontakt ger orange färg, fyllighet och en viss strävhet. Servera 12-14 grader.
Alkoholfritt: Här rekommenderar jag Jus de Pommes Artisanal Pétillant (Nr 1990, pris 45,-) som är sött mousserande gjort på äpplen.
Smaklig måltid.