Tilltugg till mousserande viner

Nyår väntar runt hörnet och då är bubblor mer eller mindre obligatoriskt oavsett om man väljer med eller utan alkohol. Personligen tycker jag att bubbel borde vara obligatoriskt varje vecka, det behövs inte många centiliter för att mungiporna skall övergå till ett leende. Mousserande viner är något av det mest matvänliga som finns. Förr ett par veckor sedan rekommenderade jag nyårsbubbel och jag hoppas Ni beställde i god tid så Ni inte behöver ”kriga” om det som finns kvar på Systembolagets hyllor. I dag tipsar jag om tilltugg till de mousserande vinerna.

Vad som alltid fungerar är löjrom eller rumstempererad gräddost/hushållsost. Gällande osten finns det två alternativ för Er som värnar om de svenska bönderna, Boxholms gråddost som finns i alla välsorterade livsmedelsbutiker och Gäsene Bodmoran som finns på Willys. Skär osten i tärningar och låt den ligga 10-12 timmar i rumstemperatur i en plastpåse.

Stekt halloumi med rökig majonås är också enkelt, recept på majonäs finns på här på bloggen.

Här nedan finns recept på några enkla tilltugg och behöver du tips på fler, skicka mig ett mejl till erik@chocodeli.se.

Mousse på torskrygg i rågchips toppat med räkor (räcker till 25 personer som tilltugg)
140-150 gram torskrygg
½ liter vatten
3 msk grovsalt
3 msk smetana
1 msk dill
2 krm liquid smoke

 

  1. Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den svalna.
  2. Lägg torsk, smetana, dill och liquid smoke i en matberedare och mixa till en slät röra.

Ett veganalternativ till ovanstående är rökig tofumousse som kan serveras med karamelliserade valnötter.

Rökig tofumousse
100 gram tofu
3 msk Oatly Fraiche
1 msk dill
½ tsk salt
2-3 krm rökarom

Mixa alla ingredienser i matberedaren och servera i rågchips.

Karamelliserade valnötter på rödbetschips
Rödbetor
Olivolja
Flingsalt
1 dl valnötter
2 msk farinsocker
2 tsk neutral rapsolja
Salt

Gör så här:

  1. Rödbetschips: Sätt ugnen på 225 o Skala och skiva rödbetorna tunt. Blanda olja och salt i en skål och lägg i rödbetorna 15-20 min. Lägg dem sedan på ett bakplåtspapper och stek i ugnen 20-30 minuter. Låt dem sedan svalna.
  2. Karamelliserade valnötter: Rosta valnötterna i oljan i en stekpanna 2-3 minuter tills de får fin färg. Strö över farinsocker och salt och rör ihop. Stek några minuter tills farinsockret har karamelliserats. Lägg valnötterna på ett bakplåtspapper och separera dem. Låt svalna.

Rostade salta mandlar
2 dl vatten
4 tsk salt
200 gram sötmandel med skal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 o Koka upp vatten och salt så att saltet löser sig och dra kastrullen från plattan.
  2. Lägg i mandlarna och låt dem dra en minut, skalet skall inte släppa.
  3. Häll av vattnet med hjälp av en sil eller ett durkslag.
  4. Lägg mandlarna på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dem i ugnen 10 minuter. Håll ett vakande öga, för att det är lätt att de bränns.

 

Avokadoröra
1 avokado
2-3 msk smetana
½ finhackad röd spansk peppar
1 tsk limesaft
Rivet limeskal

  1. Mixa ingredienserna till en slät röra med stavmixer.
  2. Servera i en krustad och toppa med räkor

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *