Tilltugg till rosé

Till mousserande rosé är en rumstempererad hushållsost eller gräddost det givna valet. Ett annat gott tilltugg är tångrom i krustad som toppas med smetana eller crème fraiche. Här under följer några av favorittilltuggen på rosévinsprovningar.

Krabbröra med avokado och pepparrot toppad med tångrom
200 gram crabsticks
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk + ½ msk olivolja
1 msk + 1 ½ msk riven färsk pepparrot
1 stänk tabasco
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
2-4 msk tångrom

  1. Finhacka crabsticksen. Halvera avokadon och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet tillsammans med citronsaften med en gaffel.
  2. Blanda crabsticks och avokado med 2 msk olja och krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran i skedar eller på baguettskivor Garnera med tångrom, ½ msk pepparrot och olivolja.
    Oströra
    Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Västerbotten, Präst, Svecia eller liknande) med 0,5 dl Smetana, smaksätt med salt och svartpeppar. Servera på mandelpoatischips och toppa med svart tångrom.

Mousse på torskrygg i rågchips toppat med räkor (räcker till 15 personer som tilltugg)
140-150 gram torskrygg
½ liter vatten
3 msk grovsalt
25 gram smör
3 msk smetana
1 msk dill
2 krm liquid smoke

  1. Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den rinna av.
  2. Hyvla smöret med osthyvel och lägg i botten på en bunke. Lägg på den varma torsken och rör ner smetana, dill och liquid smoke. Rör ihop.
    Majonnäs (Till räkor i saffranscréme och räkröra)
    1 äggula
    1 tsk fransk senap
    4/5 tsk vitvinsvinäger
    1 krm salt
    1/2 krm vitpeppar
    1.5-2 dl rapsolja
    Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.

Räkröra
Det var lite, tager vad man haver
1 dl majonnäs
½ dl Créme Fraiche eller Smetana
1 burk röd tångrom
Räkor
Dill
Några droppar Tabasco eller Sriracha

Smördegsrullar med rökt lax
Till ca 30 st

1 smördegsrulle + 1 ägg till pensling
100 gr rökt lax i små tärningar
2 dl grovriven smakrik ost (Allerum präst, Västerbotten, etc)
1 dl hackad dill
3 msk svensk senap
½ tsk grovmald vitpeppar

  1. Blanda lax, ost, dill, senap, peppar och fördela på smördegsrullen.
  2. Rulla ihop och skär i rullar. Pensla med ägg och grädda 225 oC i 8-10 minuter.
  3. Kan serveras både kalla och varma.

Räkor i saffranscremé
1-1½ dl majonnäs
3-5 msk crème fraiche
1 påse saffran
½ krm cayennepeppar
500 g oskalade räkor
100 g färska svamp
Salt

  1. Finhacka svampen och fräs den tills all vätska försvunnit, tillsätt lite smör och stek några minuter.
  2. Blanda majonnäs, créme fraiche, saffran och cayennepeppar. Tillsätt räkor och svamp. Smaka av med salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *