Tisdagstipset – Riesling

Den 30:e maj var startpunkten för Riesling Weeks detta år, ett initiativ från German Wine Institute för att uppmärksamma denna druva.

Historia

Riesling är en druva som främst förknippas med Tyskland och det är väl fullt naturligt eftersom första gången druvan riesling nämns vid namn är i ett dokument från Rheingau i södra Tyskland daterat 13 mars 1435. Av den anledningen har Wines of Germany utropat den 13 mars till Rieslings födelsedag och trots att den är inne på sitt 588:e år så är den fortfarande pigg och fräsch.
När jag började gå utbildningar i Munskänkarnas regi i början av 2000-talet fick jag lära mig att riesling från Tyskland och doften av petroleum var synonymt. Tiderna förändras, visst hittar jag petroleum karaktär i tyska riesling även idag, men numera förknippar jag den doften främst med Alsace och Clare Valley.
Vart växer Riesling?

Riesling odlas i princip i alla världens vinländer, men Tyskland är störst och som står för 45 procent av den odlade arealen.
Om jag pratar med mina vänner som dricker vin, men inte har ett vinintresse, så förknippar de riesling med något sött och sliskigt från Tyskland, förmodligen p.g.a. ungdomssynder, då de drack billiga tyska viner, oftast framställda av Müller-Thurgau, men det är rieslingdruvans starka koppling till Tyskland som ger kopplingen.
Inget kan vara mer fel för riesling är en allsidig druvsort och det framställs vin i alla stilar från mousserande till sött.
Riesling är en druva som gillar svalt klimat och tål kalla vintrar. Vinrankorna blommar sent och är därmed mindre känsliga för vårfrost, men de är även motståndskraftiga mot torka. Det är helt enkelt en druvsort som trivs i kärva miljöer.

Doft och smak

Växtplats och jordmån har stor betydelse för den slutliga karaktären på vinerna.
I doften hittar jag oftast honung, blommighet, stenfrukter och övermogen ananas tillsammans med citrus och äpplen, men de två sistnämnda finns ju i de flesta vita viner. I munnen upplever jag alltid en mycket frisk syra, uppe i gommen påminner det lite om att sätta tänderna i ett Granny Smith äpplen. Just den höga syran gör att druvan har en bra lagringspotential. Det är inte så långt tillbaka i tiden att det gick att köpa 20 år gamla rieslingviner för runt hundralappen.


Vad har du på tallriken?

Riesling är en druva som fungerar till många olika typer av tilltugg och maträtter. Den klarar hettan från det sydostasiatiska köket på ett galant sätt. När det gäller lättrimmad halstrad skrei har jag två favoriter, antigen med stekt sidfläsk, surkål, potatispuré och vitvinssås eller med gröna, ärtor, riven pepparrot, brynt smör och potatispuré.
En klassiker på våren är vit sparris och hollandaisesås.
En annan udda favorit är en knastertorr Rheingau eller Pfalz tillsammans med rumstempererad långlagrad grevéost. Ja hur vi än vänder och vrider, listan kan göras hur lång som helst.


Här kommer tips på några goda rieslingviner i olika stilar

Motzenbäcker Riesling Kalkstein Sekt Brut (Nr 55257, pris 189,-)
Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2020 (Nr 70626, pris 159,-)
Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2019 (Nr 78147, pris 215,-)
Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2020 (Nr 6257, pris 140,-)
Jim Barry Watervale Riesling 2019 (Nr 76761, pris 179,-)
Wolfberger Riesling Grand Cru Muenchberg 2016 (Nr 74847, pris 239,-)
Dr Loosen Riesling Beerenausles 2017 (Nr 5364, pris 139,-) – ett riktigt fyndvin som oftast hamnar i skymundan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *