Asiatisk råbiff med picklad rödlök, sötpotatischips och sojamajonnäs

En av mina ”svagheter” när det gäller mat är råbiff eller boeuf tartare som de säger i Frankrike. Jag har mer en än gång fått frågan i Frankrike, visst vet du att den är rå? De senaste 14 dagarna har det blivit råbiff på tallriken hela sju gånger, det hade inte varit fallet för fyra år sedan. För det var efter ett besök på Kanal-Caféen i Köpenhamn i april 2018, som min fru fick upp munnen för denna goda anrättning. Av de sju gångerna har fyra varit på restaurang. Det var två som stack ut rent innovativt och det var Ångbryggeriet i Piteå och Guilty Pleasure Café i Umeå. Råbiffen på Ångbryggeriet kan många av Er testa själva, så därför delar jag med mig av min egen tolkning av Guilty Pleasure Cafés Råbiff ’N’ Chips. Råbiffen på bilden är den jag avnjöt i Umeå.

Asiatisk råbiff med picklad rödlök, sötpotatischips och sojamajonnäs
Jag väljer alltid kött från en butik med manuell charkdisk och mal köttet själv. Har Ni ingen egen köttkvarn, be butiken att mala köttet eller skär i små tärningar.

Det här behövs till 2 personer
300 gram nötinnanlår
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 msk finriven ingefära
1 finhackad röd pepparfrukt
½ – 1 tsk sesamolja

Sojamajonnäs
Receptet ger cirka 2 dl majonnäs, 1 dl räcker till sojamajonnäsen.
1 äggula
1 tsk dijonsenap
4/5 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ – 2 dl neutral rapsolja
½ – 1 tsk soja

Mixa äggula, dijonsenap, vit balsamvinäger, salt och vitpeppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent. Smaksätt med soja.

Picklad rödlök
1 tunt skivad rödlök
½ dl rårörsocker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten
Koka upp rårörsocker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner rödlöken och låt svalna

Till servering
Sötpotatischips
Koriander

Gör så här:

  1. Blanda köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Jobba in finhackad pepparfrukt, finriven ingefära och sesamolja. Forma till två biffar.
  2. Servering: Lägg råbiffen på en tallrik och fördela sötpotatischipsen runt om. Toppa med koriander och picklad rödlök. Sätt majonnäsen i en plastpåse, klipp ett litet hål i ett av hörnen och spritsa majonnäsen över råbiffen och chipsen.

Dryckestips: För tre år sedan var jag inbjuden på en producentprovning på Mosebacke i Stockholm, där vi bl. a. avnjöt en koreansk råbiff med en mogen Muscadet. Av en ren händelse så rekommenderade jag att Ni skulle beställa hem Muscadet för två veckor sedan och Ni som följde mitt råd har Château de La Ragotière Vallet 2017 (Nr 79950, pris 179,-) hemma. Servera den runt tio grader i ett glas med stor kupa. Ni andra får ha tålamod och beställa hem några flaskor.

Alkoholfritt: Lazer Crush Alcohol Free IPA (Nr 1904, pris 20,90). Serveringstemperatur 8-10 grader.

Om två veckor är vi framme i andra halvan av april, då är det fokus på rosévin. Verkligheten är ju att när den första varma och soliga dagen inträffar, så exploderar försäljningen av rosévin på Systembolaget och Ni som inte är i startblocken, får nöja Er med det som blev kvar. Följer Ni mina rekommendationer i nästa nummer, då har Ni redan rosévinet på kylning när sol och värme kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *