Julkalender by Erik Grödahl – lucka 7

Det här är ett vin som har gått från klarhet till klarhet och senast gjorde det stor succé till en chokladrulltårta med maräng som serverades på den efterföljande middagen på vår vinmässa. Det här är en favorit i repris från förra året, men repetition är kunskapens moder. Jag har också kör en Liveprovning på webben på det här vinet under våren, mycket uppskattat. Vilket är vinet då? Braida Brachetto d’Acqui 2019 (varunr 6260, pris 99,-) kommer från Piemonte i Italien. När det gäller mousserande och pärlande viner är regionen är mest känt för de vita vinerna på druvan Moscato, men det här är ett rött mousserande på druvan Brachetto.
Druvan är av italienskt ursprung och odlas främst i Piemonte. Druvan Brachetto brukar producera viner med toner av röda bär såsom jordgubbar, hallon och körsbär. Vinerna är söta och kallas ofta för en röd variant av Moscato d’Asti.
DOCG Brachetto d’Aqui avser viner framställda av 100 % Brachetto, vinerna kan vara stilla, pärlande eller mousserande. Området ligger runt Acqui di Terme i Alessandria och delar av Asti.

Vinet är medelfylligt och sött med en uppfriskande syra. Servera gärna till en limetryffel. Om du har bråttom, kan du servera det som en limecremé istället. Det passar också bra till andra chokladdesserter som vit eller mörk chokladmousse.

Limetryfflar
ca 20 st

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad
50 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering:
½ dl rörsocker
finrivet skal av 1 lime

Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Ställ övertäckt i kyl och gärna över natten.
Forma tryfflar med ett kuljärn eller med händerna. Förvara i kylskåp eller frys. Före servering rullas tryfflarna i rörsocker och limeskal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *