Kycklingsallad med nektariner & quinoa

Då är vi framme vid den sista krönikan för sommaruppehållet. För min del kommer semestern att se ut som de senastre åren, ledighet med familjen i Estland som varvas med jobb i Luleå och Piteå. Jag hoppas vi ses på någon av mina provningar på Arkipelag, Ångbryggeriet eller Beas Rökerin & Hamncafé under sommaren. Du hittar alla mina provningar under evenemang på min Facebook By Erik Grödahl.
Den här veckan blir det en fräsch sallad kycklingsallad med nektariner och quinoa, lättlagat som det skall vara under sommarern. Min nästa krönika kommer onsdagen den 16 augusti. Om ni har några frågor är Ni alltid välkomna att mejla mig på erik@grodahl.se
Önskar Er en fantastisk sommar.
Kycklingsallad med nektariner och quinoa
Quinoan kan bytas ut mot exempelvis bulgur eller matvete.
Det här behövs för 4 personer
2 stekta eller grillade (gärna med några citronskivor) kycklingbröst
3 nektariner skurna i små bitar
100 gram skurna sockerärtor
4 rädisor skurna i tunna skivor
150 gram sallad
2 dl kokt quinoa
5 msk citronsaft
5 msk olivolja
1 tsk sesamolja
1 tsk flytande honung
Basilika
Grovmalen svartpeppar och salt

Gör så här:

  1. Rör ihop olivolja, sesamolja, citronsaft och honung, smaka av med salt och peppar.
  2. Skär kyclingen i tunna skivor och blanda alla ingredienser.
  3. Svårare än så är det inte, men gott blir det.

Vintips: Här finns det två riktigt bra alternativ, prova gärna båda. Lambrusco är ett vin som har gått en ny vår till mötes de senaste åren. Namnet kommer ifrån druvsorten och vinet har sitt ursprung i Italiens mest kulinariska region Emilia-Romagna, där bl.a. Parmignano Reggiano, Prosciutto och Spagetthi Bolognese har sitt ursprung. Det är ett pärlande vin som kan vara rött, vitt och rosé och från knastertorrt till sött, min favorit är det torra röda, som är ett utmärkt vin till olika typer av kycklingsallader. Fattoria Moretto Canova Lambrusco Grasparossa de Castelvreto (Nr 94232, pris 189,-) har gått från klarhet till klarhet på mina mässor under våren, är du ovan vid röda pärlande viner, ge det en chans, då har du många häftiga smakupplevelser framför dig. Servera 12-14 grader. Mitt nästa tips är El Paisano de Tares 2021 (Nr 52337, pris 125,-) från Bierzo i norra Spanien, ett kultområde som ligger efter pilgrimsleden mot Santiago de Compostela. Frågan gällande det här vinet är det rött eller rosé, för min del är det ett lätt rött vin som avnjuts som en rosé, ett vin med s.k. hög klunkabilitet. Serveras svalt.

Alkoholfritt: Ett nytt tillskott bland de alkoholfria ölen är Poppels Hoppy Alcohol free Pale Ale (Nr 11926, pris 16,90) som med sin humlebeska balanseras upp på ett utmärkt sätt av citronsaften i dressingen. Servera runt 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *