Pljeskavica

De senaste veckorna har jag fördjupat mig i kokkonsten från Balkan. Jag blev inspirerad av Mat & Dryck i DN’s lördagsbilaga för några veckor, där matkreatören Diana ”Donna” Dontsova delade med sig av några fantastiska recept (rekommenderar hennes böcker ”Diadonnas Balkanmat” och ”Diadonnas balkangrill”). Det i kombination med att jag har vänner och bekanta med rötter i både Serbien och Kroatien väckte min nyfikenhet. Då hittar jag också en anleding att avnjuta den fantastiska Slivovicen som jag varje höst får av Danijela och Snezana på Belgobaren, som omsorgsfullt destilleras av deras föräldrar av årets plommonskörd. Jag lovar att Pljeskavica med Aivar och Kajmak i Lepinja kommer att bli en ny favorit tillsammans med en Babic från Kroatien i glaset. Det är lite småpyssel, men väl värt det. I vanlig ordning, läs igenom allt och planera utifrån det.
Pljeskavica
Pljeskavica är en typ av pannbiff som har sitt ursprung i Serbien, men är också vanligt förekommande i grannländerna. På mitt favorithak Belgobaren i Stockholm serveras det som lunch varje fredag. Jag har valt att göra den mer som en serbisk burgare.
Det här behövs för 4 personer
600 gram nötfärs (det går också att blanda nöt, fläsk och lamm)
1 liten riven gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk spansk rökt paprikapulver från Kryddlandet.se
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
75 gram finhackat bacon eller rökt sidfläsk
100 gram cheddar i tärningar (Cathedrall Cellar eller Falbygdens Mature)
½ dl kolsyrat vatten
½ tsk bikarbonat (gör burgarna saftiga)
Gör så här:

  1. Lägg färs, lök, vitlök, paprikapulver, salt, svartpeppar, ost och bacon i en bunke.
  2. Blanda vatten med bikarbonat och häll i färsen, jobba ihop till en jämn smet och låt vila minst ett par timmar i kylen, men det går bra att förbereda kvällen innan.
  3. Blöt händerna och gör fyra burgare och grilla på båda sidorna några minuter alternativt 22 minuter på 180 grader i Airfryern.
    Kajmak
    75 gram rumstempererat smör (hyvla med osthyvel så går det snabbare)
    150 gram fetaost eller vitost
    150 gram färskost (Philadelphia är big No No, eftersom Mondelez är verksamma i Ryssland)
    Lägg smör, smulad ost och färskost i en bunken och mixa till en slät röra med stavmixer.

Ajvar
1 aubergine
1 röd chillifrukt
4 klyftor finhackad vitlök
3 grillade inlagda paprikor
4 msk olivolja
Salt

  1. Dela auberginen på längden och skär i tunna skivor. Pensla med olivolja och lägg på bakplåtspapper i en ugnsform tillsammans med chillifrukten som du sticker små hål i. Rosta i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.
  2. Skär paprika i små tärningar och blanda med vitlök, aubergine skuren i små bitar, chili och olivolja i en bunke. Mixa till en slät röra.
    Lepinja
    2 ½ dl fingervarmt vatten
    25 gram jäst
    5-6 dl vetemjöl
    2 msk olivolja
    1 tsk salt
    1 ½ msk rårörsocker
  3. Blanda jäst och socker med vattnet, tillsätt olivoljan och blanda. Blanda i mjöl och salt och jobba ihop till en smidig deg. Låt vila i rumstemperatur minst en timme eller i kylen över natten.
  4. Dela degen i fyra bitar och forma till bullar som får vila cirka 30 minuter under kökshanduk.
  5. Tryck ut bollarna till ett runt bröd och lägg på en bakplåtspapper på en plåt. Gör ett rutat mönster på bråden med en vass kniv, strö över lite mjöl och låt vila 30 minuter under kökshanduk.
  6. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter.

Servering
Bred ut ajvar och kajmak på brödet och lägg sedan in Pljeskavican och ät som en burgare. Lite inlagd rödlök och grönsaker är också gott till.

Vintips: För att det skall vara Balkan hela vägen blir det vin från Kroatiens första svenskägda vingård, Testament Winery. Sverige populäraste hund, The Dalmatian Dog Babic 2019 (Nr 2097, pris 129,-) finns på hyllan i Piteå och Skutviken Luleå, till övriga butiker beställer Ni. När Ni beställer komplettera även med ett par flaskor av deras andra röda, Testament Babic 2019 (Nr 73669, pris 158,-), så är Ni redo för ytterligare grillfester. Serveringstemperatur för båda runt 17 grader.

Alkolfritt: Rålund Alkoholfri Kallpressad 100 % Blåbär (Nr 19039, pris 72,-), servera runt 15 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *