Torskrygg tillagad på norskt vis med palsternacks- och potatispuré, rödvinssås och stekt spetskål med jordnötter

Vi har några veckor bakom oss där värmande soppor har stått hög på önskelistan, jag kan inte komma ihåg när vi senast hade en sådan lång sammanhängande period med kyla i slutet av februari, men nu är det mars och sportlov och värmen börjar så långsamt att återvända.

Det är s.k. ”r-månad”, vattnet är kallt och torsken är som bäst, med lite tur kan man komma över skreitorsk.

Det har väl inte undgått någon att torskrygg är en av mina favoritråvaror och i vår familj avnjuter vi det en gång per vecka. Om min åttaåriga dotter får bestämma blir det med rödvinssås, så vi låter väl henne bestämma den här veckan och som en hyllning till mitt moderland Norge efter de stora framgångarna under OS, så tillagar vi den på norskt vis.

Både rödvinssåsen och palsternacks- och potatispurén kan förberedas innan och då blir det här lyxig snabbmat.

Torskrygg tillagad på norskt vis med palsternacks- och potatispuré, rödvinssås och stekt spetskål med jordnötter
Det här behövs till 2 personer
2 bitar torskrygg á 140-150 gram
5 dl vatten
3 msk grovsalt

Palsternacks- och potatispuré
2 potatisar
3 palsternackor
2 msk creme fraiche
30 gram finriven Västerbottensost
Salt

 

Rödvinssås
1 liten rödlök
Smör att steka i
1 msk balsamvinäger
1 ½ dl rött vin
1 dl grönsaksbuljong
50 gram rumsvarmt smör i tärningar
Salt och peppar

200 gram finstrimlad spetskål
50 gram torrostade jordnötter
Olja att steka i

Gör så här:

  1. Palsternacks- och potatispuré: Skala palsternackor och potatis, skär i mindre bitar, koka i lättsaltat vatten 10 minuter. Mixa och tillsätt creme fraice och finriven ost. Om du förbereder innan, mixa enbart potatis och palsternackor, tillsätt sedan creme fraiche och finriven ost och värm innan servering.
  2. Rödvinssås: Skala och finhacka rödlöken, fräs i olja 2-3 minuter, tillsätt balsamvinäger och rött vin och låt nästan all vätska koka in. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka ytterligare 2-3 minuter. Dra kastrullen åt sidan och vispa ner smöret, smaka av med salt och peppar. Om du förbereder såsen innan, så värmer du den och tillsätter smöret innan servering.
  3. Torsk och spetskål: Koka upp vatten och grovsalt, lägg i torsken och låt den koka på svag värme 4-5 minuter. Under tiden steker du spetskålen och jordnötterna.
  4. Servera

 

Dryckestips: Rött till fisk? Ja, det tycker jag! Rödvinssås, salt torsk och jordnötter behöver ett kraftfullt rött vin som sällskap. Här tycker jag att du skall ta på dig spenderbyxorna och beställa en flaska Brunello di Montalcino La Fuga 2012 (varunr 12330, pris 299,-.). Det fantastiska med det här vinet är att du också kan avnjuta det till en bit Vintage Plantation mörk choklad smaksatt med lakrits efter avslutad måltid. Vill du ha ett lite mjukare vin, så skall du välja Baltos Mencia 2014 (varunr 79246, pris 119,-). Har du turen att bo i Piteå, hittar du det på hyllan annars är det beställningssortimentet som gäller.

Det alkoholfria alternativet blir en favorit i repris, Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 69,-) från Grangärde Musteri AB. Den friska syran balanserar rödvinssåsens syra och fisken och jordnötternas sälta på ett utmärkt sätt.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *