Veckans druva Alvarinho/Albariño

Druvsorter Alvarinho härstammar från nordöstra Portugal, den del av Portugal som gränsar till Galicien i nordvästra Spanien, så det är naturligt att det är i dessa två områden som 98 % av världens planteringar av druvan finns. Den förknippas främst med Vinho Verde i Minho i Portugal och Rias Baixas i Galicien i Spanien.
Vad vinerna doftar varierar beroende på ursprung och producent, men om jag skall generalisera hittar jag färska stenfrukter (aprikos, persika m.m.), honung, blommighet, nässlor och gröna frukter såsom äpplen och lime, vilket gör den förväxlingsbar med både Sauvignon Blanc och Riesling. Smakmässigt så är syran hög och vinerna kan gå från liten fyllighet i Vinho Verde till fylliga varianter från Rias Baixas som har vilat på jästfällnigen och lagrats på fat.
De tre nedanstående rekommendationerna var mycket uppskattade på min vinmässa i Piteå i går. En intressant övning är att prova dem mot varandra för att se vilken mångfald druvan kan uppvisa. Avsluta med kyckling i krämig mangosås. Alvarinho Contacto är ett vin som rekommenderas att drickas ungt, men jag provade ett sju år gammalt på en portugisisk vindag för några år sedan, det hade fått en härlig fet struktur.
Alvarinho Contacto 2021 (varunr 6707, pris 124,-)
Soalheiro Granit 2021 (Nr 73450, pris 149,-)
Attis Lias Finas Albariño 2020 (varunr 71667, pris 169,-)

Kyckling i krämig mangosås

Det är ju det här med socker, det är beroendeframkallande och skapar problem för folkhälsan. Numera finns dolt överallt i våra livsmedel. Under jul- och nyårsledigheten skulle jag tillaga kyckling med mangosås som jag tidigare gjort med Mango Chutney. Jag vet ju att Mango Chutney är sött, men att det skulle innehålla 51 procent socker var en chock även för mig, som tror jag har koll på allt när det gäller livsmedel. Här kommer en uppdaterad och mer hälsosam version av detta recept där jag även har bytt ut riset mot en röra med paprika, svamp och lök. Sammantaget, mycket godare och nyttigare.
Det är behövs för fyra personer
4 kycklingfiléer
300 gram mangopuré (mixa färsk eller fryst)
2 msk finriven ingefära
½ finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk smör
1 msk curry eller currypasta
Salt och grovmalen svartpeppar
Olja eller smör till stekning

300 gram skivade skogschampinjoner
1 gul och 1 röd paprika (stora alternativt två små av varje) skuren i mindre bitar
1 finhackad gul lök
1-2 msk balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Olja eller smör till stekning

Till servering
Granatäppelkärnor
Jordnötter
Koriander
Finhackad röd chilipeppar
Lime

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 o C.
  2. Krydda kycklingfiléerna med salt och svartpeppar. Stek kycklingfiléerna så de får fin färg och lägg dem sedan i en eldfast form.
  3. Blanda övriga ingredienser, använd gärna stavmixer för att få en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar, häll över kycklingen.
  4. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
  5. Stek svamp, paprika och lök i smör eller olja smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
  6. Servera med röran, strö över granatäppelkärnor, hackade jordnötter, koriander och finhackad chili och droppa sedan över lite lime.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.