Zucchinirullar fyllda med spenat och ricotta

Jag hoppas att Ni alla har haft en härlig sommar så här långt, förhoppningsvis återstår det än några veckor innan hösten kommer. För egen del har sommaren varit bra, som jag skrev i min sista krönika innan sommaren, så har ledighet varvats med jobb och när denna tidning landar i brevlådan är jag tillbaka i Estland för min sista semestervecka.
Vi har gjort en hel del riktigt bra restaurangbesök i sommar och hittat inspiration till nya recept, som jag kommer att dela med mig av. En ny favorit som kommer om två veckor är stekt rotselleri med linser, svampsås och fänkålsmajonnäs. Jag skall fokusera på att ha säsongsanpassade recept i den mån det är möjligt och därför inleder jag med zucchinirullar fyllda med spenat och ricotta.

Zucchinirullar fyllda med spenat och ricotta
Det här behövs till 2 personer
1 vitlöksklyfta
200 gram färsk spenat
250 gram ricotta eller kesella
50 gram riven Västerbottensost
1 tsk finrivet citronskal
1 stor zucchini
Riven Västerbottensost att toppa med
Olivolja
Salt och grovmalen svartpeppar

Servering
4 msk smör
Färska örter

Gör så här:

  1. Stick en gaffel i vitlöksklyftan. Värm en stekpanna och tillsätt olivolja tillsammans med spenaten, rör om med vitlöksgaffeln tills spenaten drar ihop sig.
  2. Lägg spenaten i en sil eller ett durkslag och låt den svalna. Pressa ut vätskan och skär den i små bitar.
  3. Rör ihop ricotta/kesella, spenat, Västerbottensost och citronskal. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Hyvla/skär zucchinin i tunna skivor och sätt ugnen på 225oC.
  5. Lägg zucchiniskivorna bredvid varandra på en skärbräda eller arbetsbänk.
  6. Fördela spenat-och ostblandningen på ena sidan av zucchiniskivorna och rulla ihop.
  7. Pensla en eldfast form med olivolja och sätt rullarna tätt ihop, strö över riven Västerbottensost och stek i ugnen cirka 20 minuter.
  8. Bryn smöret i en kastrull och blanda med färska örter. Droppa smöret över zucchinirullarna innan servering.

Vintips: Här passar det utmärkt med ett lätt och svalt rött vin. Det blir en av mina sommarfavoriter, Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2021 (Nr 2340, pris 95,-). Serveringstemperatur 13-15 grader.

Alkoholfritt: En annan sommarfavorit, Lervig No Worries Pineapple IPA Alcoholfree (Nr 82212, pris 16,90) – Sältan från osten och krämigheten från ricottan/kesellan mjukar upp beskan i ölen och det blir en fin kombination.

Jag passar på att än en gång tipsa om att den 1/9 kommer det att bli prishöjningar på de flesta drycker på Systembolaget, så passa på att köp dina favoriter i god tid innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.