Den här veckan blir det en fisksoppa som har hängt med i mer än 20 år, även om receptet har förändrats genom åren. Jag blev bjuden på soppan första gången hos min gode vän och ”partner in wine” tillika gudmor till min dotter, Ylva Sundqvist, så därför heter den ”Ylvas fisksoppa”.
Ylvas fisksoppa
Det här behövs till 4 personer
1-2 msk smör
1 paket saffran
1 msk vodka eller cognac
3-4 msk tomatpuré
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
400 gram krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk rårörsocker
1 grönsaksbuljongtärning
400 gram torskfilé skuren i bitar
Finhackad dill
4-5 dl grädde
200-300 gram skalade räkor
Salt & grovmalen svartpeppar
Aioli
Nybakat bröd
Gör så här:
1. Låt saffranet dra i vodka eller cognac 2-3 minuter
2. Smält smöret, fräs tomatpuré och saffran några minuter.
3. Tillsätt lök, vitlök och pepparfrukt och låt fräsa 4-5 minuter.
4. Tillsätt krossade tomater, vatten, rårörsocker och buljongtärning, koka upp och låt det sedan puttra på låg värme 20-30 minuter.
5. Lägg ner fisken och låt den puttra 5-7 minuter.
6. Häll i grädden tillsammans med dillen, koka upp och puttra 3-4 minuter.
7. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
Aioli
2 äggulor alternativt 1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 ½ tsk vitvins eller balsamvinäger
3 krm salt
½ krm vitpeppar
3-4 dl rapsolja
2-3 finhackade vitlöksklyftor
Vispa ihop alla ingredienserna förutom rapsolja och vitlök,
Tillsätt sedan rapsoljan droppvis till fast konsistent. Rör ner vitlöken.
Dryckestips: Jag älskar att avnjuta en torr eller halvtorr Amontillado till soppan. Om du väljer halvtorr finns Vintrys Blend of Amontillado (Nr 8247 139,- alternativt 85,-) på hel eller halvflaska i de flesta butiker. Vill du gå på den torra, beställ Real Tesoro del Principe Amontillado (Nr 8366, pris 119,-) eller Lustau Solera Familiar Amontillado Los Arcos (Nr 8227, pris 119,-). Föredrar du ett stilla vin, Leitz Eins Zwei Dry Riesling (Nr 5822, pris 107,-).
Alkoholfritt: Vi fortsätter med Leitz och deras Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 74,-)
Jag avslutar med ett tips inför fettisdag, hur avnjuter du semlan bäst? Självklart med en Cream Sherry och mitt tips från ordersortimentet är Solera 1847 (Nr 77809, pris 129,-). Hinner du inte få hem den välj klassikern Bristol Cream från hyllan, den finns på halv- och helflaska (Nr 8228, pris 99,- eller 139,-).
Råg- och grahamsbröd
2 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
2-3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
25 gr jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
Gör så här:
1. Bland mjöl och salt.
2. Värm vattnet fingervarmt
3. Rör ner jäst i vattnet och tillsätt olivoljan.
4. Blanda mjölblandning och vätska för hand eller i bakmaskin tills degen känns slät (3-5 min, ju längre desto bättre bröd)
5. Jäs degen övertäckt ca 30 min.
6. Baka ut till 3 stora eller 9 små baguetter. Snitta baguetterna med kniv och pudra över lite mjöl.
7. Jäs under duk på bakplåt ca 20 min.
8. Grädda i 225 grader 10-15 min beroende på ugn (tills baguetterna fått bra färg).
9. Jästiden kan förkortas eller förlängas.