När vi avnjöt en middag på Ångbryggeriet i början av februari var ett av tillbehören saltbakade rödbetor, fantastiskt gott och det inspirerade mig till att utveckla tillbehören till min getostrisotto, tack Mari Wigren för det.
Getostrisotto med karamelliserade pecannötter och saltbakade rödbetor
Det här behövs till 4 personer:
3 dl arborioris
1 finhackad gul lök
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin (gärna samma som i glaset)
1 liter grönsaksfond
150 gram getost
Salt och peppar
Några matskedar smör
Saltbakade rödbetor
4-5 rödbetor
Grovsalt
Karamelliserade pecannötter
2 dl pecannötter
3 msk rårörsocker
2 tsk neutral rapsolja
Saltbakade rödbetor: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Klä botten i en ugnsform med grovsalt. Lägg på rödbetorna och tillaga i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Knacka bort salttäcket innan servering.
Risotto: Lägg riset i vatten. Finhacka löken och stek den på låg värme tills den blir genomskinlig, under tiden kokar du upp grönsaksfonden. Skölj riset och låt det fräsa 3-4 minuter tillsammans med löken. Häll över vinet och låt det koka in. Späd med grönsaksfond i omgångar och låt det koka in. I slutet tillsätter du getosten och låter den smälta, smaka av med salt, peppar och smör.
Karamelliserade pecannötter: Rosta pecannötterna i oljan i en stekpanna 2-3 minuter tills de får fin färg. Strö över rårörsocker och salt, rör ihop. Stek några minuter tills rårörsockret har karamelliserats. Lägg pecannötterna på ett bakplåtspapper och separera dem. Låt svalna.
Servera risotton och toppa med karamelliserade pecannötter och saltbakade rödbetor.
Dryckestips: Getostens bästa vän är en frisk Sauvignon Blanc. Ni som handlar i Piteå kan plocka Greywacke Wild Sauvignon 2022 (varunr 93924, pris 139,-) från hyllan, den är tyvärr inte möjlig att beställa till övriga butiker. Ett alternativ som finns på hyllan i de flesta butiker i Norrbotten är Domaine de la Villaudière Sancerre 2023 (varunr 5338, pris 239,-). Har du tålamod, beställ Clotilde Davenne Saint Bris Sauvignon 2022 (Nr 70241, pris 199,-)
Alkoholfritt: Kändisdrycker är inte “My glas of Champagne”, men jag gör ett alkoholfritt undantag, Videgård Ginger Piquette Alkoholfri (Nr 19050, pris 79,-).
Tips från tillfälligt sortiment:
När du vill ha rosébubbel och tänker på plånboken, välj bort Champagne. Tillgången på rosé Champagne i kombination med att det förknippas med romantik gör att det blir lite dyrare. Välj en Crémant istället. Den 21/3 lanseras Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé (Nr 92081, pris 199,-).