Zucchinipasta med krämig laxsås

Den här krönikan publicerades i Gratistidningen den 4/11. När dessa rader skrivs fredagen den 30 oktober har vi en snabbt ökande smittspridning i samhället och under de fem dygn som har gått tills det att Gratistidningen har landat i din brevlåda kan mycket ha hänt, vad vi vet är att det har hållits presidentval i USA med en utgång som kan vara oviss i veckor efter valet.
En andra våg kommer att slå hårt mot branscher som redan blöder, bl.a taxi, hotell, restauranger och lokal handel. Verksamheter som måste få riktade stödåtgärder för att ta sig igenom pandemin. Du och jag får göra vårt bästa för att stödja dem utifrån de möjligheter vi har.
I väntan på att det här förhoppningsvis någon gång skall vara över måste vi fortsätta leva och njuta av livet och det lär bli mycket i hemmamiljö med nära och kära framöver. Ett sätt är att njuta god mat och dryck.
Eftersom vi numera bor en bit utanför stan, dröjer det innan middagen står på bordet de dagar dottern har träning, då är det bra att ha några snabblagade rätter i bakfickan, exempelvis denna familjefavorit, som oftast avnjutes med bubbelvatten, men nu gör vi det lite festligare.
Zucchinipasta med krämig laxsås
Det här behövs för 2 personer
300 – 400 gram färsk eller rökt lax skuren i mindre bitar
1 ½ dl vatten
1 fiskbuljongtärning eller 1 ½ msk koncentrerad fiskfond
2 dl crème fraiche
1-2 tsk dijonsenap
1 dl finhackad dill
1 krm grovmalen svartpeppar
Ev. salt
300 gram strimlad zucchini
Finriven smakrik ost

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och fiskbuljongtärning/fiskfond.
  2. Rör ner crème fraiche, dijonsenap och dill, koka upp, lägg ner laxen och koka några minuter. Smaka av med svartpeppar och ev. salt.
  3. Under tiden kokar du zucchini ett par minuter i lättsaltat vatten.
  4. Servering: För bättre smakkoncentration låt den lättkokta zucchinin puttra några minuter med såsen, vill du ha det mer estetiskt, lägg zucchini i en djup tallrik och ringla över såsen. Servera med finriven ost.
  5. Smaklig måltid
    Dryckestips: Ni som handlar i Piteå eller har tålamod att beställa väljer Merga Victa Posip 2018 (varunr 72574, pris 129,-). Ett välbalanserat vin med toner av färska stenfrukter och vita blommor som vinner på högre serveringstemperatur, gärna 12-14 grader. Från hyllan i övriga butiker väljer Ni Gustave Lorentz Riesling Réserve 2019 (varunr 22257, pris 109,-). Tidigare årgångar av det här vinet har varit rätt intetsägande, men årgång 2019 överraskade positivt när det var med på Munskänkarnas 2-betygsprov. Stort aromatisk doft med toner av honung och färsk tropisk frukt, frisk syra. Servera 10-12 grader.

Alkoholfritt: Det behövs ett friskt aromatiskt vin och jag dammar av den gamla favoriten Leitz Eins Zwei Zero Riesling (varunr 11901, pris 69,-). Servera 10-12 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *