Chokladtryfflar

Den här veckan är det fokus på otroligt goda och lättlagade chokladtryfflar. Det här är godsaker som jag brukar ha med som tilltugg på dryckesprovningar.
Jag kör alltid samma bas, grädde, honung och smör, sen varierar jag övriga ingredienser beroende på vilken provning jag skall ha. Jag rekommenderar att ha riktigt bra choklad som råvara, det kostar lite mer, men det är så mycket bättre ur ett hållbarhetsperspektiv, exempelvis för de som arbetar på plantagerna, moder jord och dig som slutkonsument.
Jag använder alltid couvertyrchoklad från V Plantations Chocolate i Umeå, som är en vegansk, ekologisk och rättvis bean-to-bar choklad. Här köps kakaobönorna direkt från plantagen, s.k. direct trade, vilket innebär att det finns inga mellanhänder och det blir mer pengar till de som odlar kakaobönerna. Om du inte hittar chokladen på din ort, så skicka mig ett mejl på erik@grodahl.se så hjälper jag dig.

Jordnötstryfflar
Det här är en ny favorit, som jag experimenterade fram som tilltugg till en ölprovning i slutet av april och det här snickers för finsmakare. Bara för att bekräfta för mig själv att havrechoklad funkar bäst, har jag provat med mjölkchoklad och det blir alldeles för lös smet.

Det här behövs för 15-20 st
150 gram 38 % havrechoklad
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk smör
1 msk mörk rom
1 dl jordnötter

Finhackade jordnötter att rulla tryfflarna i
Gör så här:

  1. Skär chokladen i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
  2. Koka upp grädde och honung, häll blandningen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, tillsätt sedan jordnötter och mörk rom och rör ihop. Ställ i kylen minst 5-6 timmar.
  3. Rulla små bollar i önskad storlek. Rulla dem i finhackade jordnötter innan servering.

Lakritstryfflar
Det här behövs för 15-20 st
150 gram mörk choklad 65-75 %
1 dl grädde
1 msk honung
1-2 tsk lakritspulver
2 tsk smör
1 msk mörk rom

Lakritspulver att skaka tryfflarna i.
Gör så här:

  1. Skär chokladen i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
  2. Koka upp grädde, honung och lakrits, häll blandningen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, tillsätt mörk rom och rör ihop. Ställ i kylen minst 5-6 timmar.
  3. Rulla små bollar i önskad storlek. Innan servering skakar du dem i lakritspulver. Jag brukar ha pulvret i en plastpåse och lägger i tryfflarna och skakar.

Dryckestips: Tryfflarna passar utmärkt till Cognac, mörk rom, kaffe, men även till stout- och porteröl. Eftersom jag med jämna mellanrum framöver kommer att rekommendera öl från våra bryggerier i Norrbotten, börjar jag i Piteå.
Jordnötstryffeln passar utmärkt tillsammans med Pite Bryggeri Silver Stout (Nr 31351, pris 38,-), serveringstemperatur 12-14 grader.
Till lakritstryffeln avnjuter du This is How To – Skip Dessert Chocolate Stout (Nr 35106, pris 39,90), serveringstemperatur 14-16 grader. Som namnet antyder, så är ölen i sig en dessert, men både öl och tryffel lyfter när de får sällskap av varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *