Julkalender by Erik Grödahl – lucka 28

I fredags höll jag en Champagneprovning och berättade att nu skall jag hem och äta färska räkor och självklart kom frågan vilket vin som passar. Räkor och vitt vin är en svår kombination om räkorna skall ätas “nakna” eftersom sötman oftast krockar med vinets syra, så det blev mitt svar, men jag lovade återkoppla hur det gick. Båda vinerna som jag hade köpt för att skriva om i julkalendern passade utmärkt och först ut är Mullineux Old Wines White (Nr 96135, pris 199,-). Ett fullkomligt magiskt mästerverk av Mullineux, producenten som har blivit utsedd till Sydafrikas bästa, tre av de senaste fem åren. Benämningen Old Wines innebär gamla stockar vilket ger lägre avkastning och högre koncentration till vinerna. Mullineux som jag har besökt har sina vingårdar i Swartland norr om Kapstaden. Druvorna till det här vinet kommer från olika vingårdar och är en cuvée på 62 % Chenin Blanc, 10 % Clairette Blanche, 9 % Viognier, 7 % Grenache Blanc, 6 % Verdelho och 6 % Semillon. Efter avslutad jäsning som sker spontant, har vinet lagrats på franska ekfat i 11 månader.

Doften är komplex med en bukett av färska stenfrukter, mandelmassa, rostade nötter, smör och citrus, det är ett rent nöje att sitta och dofta på vinet, ett nöje som blir än större av att smaka på det, i munnen känns det friskt och medelfylligt med en lång eftersmak. Jag avnjuter det gärna runt 12-14 grader i en stor kupa. Förutom till räkor är det utmärkt till fisk med syrliga eller krämiga tillbehör och även till kalv eller ugnstekt kyckling i gräddsås. Vinet går utmärkt att dricka idag, men utvecklas med välbehag de närmaste 5-10 åren.

En tanke om “Julkalender by Erik Grödahl – lucka 28

  1. Lars Lönnhag says:

    Låter fantastiskt. Ser fram emot att prova det.
    Kan inte låta bli att påpeka ett litet fel som smugit sig in i texten. Du skriver “Old Wines innebär gamla stockar”. Det stämmer om man ändrar W till V, men det visste du säkert redan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *