Julkalender by Erik Grödahl – lucka 30

I morgon blir den en explosion av julkalendrar inom dryckesvärlden, det är en av anledningarna till att jag börjar redan den 1 november, att i 30 dagar kunna ha monopol, men också att det finns så mycket att dela med sig av. I dag är temat vitt vin och min ”gåva” till Er är en av mina största favoriter vad det gäller Albariño, Attis Lias Finas Albariño 2020 (Nr 71667, pris 169,-) från Rias Baixas i Galicien. Årgång efter årgång levererar det här vinet på högsta nivå oavsett väder och vind under året. I glaset får vi en samklang mellan det friska och fruktiga tillsammans med komplexitet tack vare sex månader på jästfällningen och en kort tid på ekfat. Det är en stor doft med toner av solmogna färska stenfrukter tillsammans med citrus, en lätt touch av svarta vinbärsblad och smörighet. Smaken är frisk och fyllig, men samtidigt mjuk. Jag serverar den runt 10-12 grader i en stor kupa. Prova den gärna till kyckling i krämig mangosås, en fantastisk kombination.

Kyckling i krämig mangosås
Det är behövs för fyra personer
4 kycklingfiléer
300 gram mangopuré (mixa färsk eller fryst)
2 msk finriven ingefära
½ finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk smör
1 msk curry eller currypasta
Salt och grovmalen svartpeppar
Olja eller smör till stekning

300 gram skivade skogschampinjoner
1 gul och 1 röd paprika (stora alternativt två små av varje) skuren i mindre bitar
1 finhackad gul lök
1-2 msk balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Olja eller smör till stekning

Till servering
Granatäppelkärnor
Jordnötter
Koriander
Finhackad röd chilipeppar
Lime

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 o C.
  2. Krydda kycklingfiléerna med salt och svartpeppar. Stek kycklingfiléerna så de får fin färg och lägg dem sedan i en eldfast form.
  3. Blanda övriga ingredienser, använd gärna stavmixer för att få en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar, häll över kycklingen.
  4. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
  5. Stek svamp, paprika och lök i smör eller olja smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
  6. Servera med röran, strö över granatäppelkärnor, hackade jordnötter, koriander och finhackad chili och droppa sedan över lite lime.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.