Julkalender by Erik Grödahl – lucka 32

I mitten av november var jag inbjuden till en producentprovning med viner från Val di Suga i Brunello di Montalcino. På denna morgonprovning fick vi prova fyra viner av den exceptionella årgången 2016. Det var tre vingårdsviner från lägena Vigna Spuntali, Vigna del Lago och Poggio al Granchio och slutligen det vin som finns på Systembolaget som är en blandning mellan de tre vingårdslägena. Det var stor skillnad mellan de tre olika vingårdsvinerna beroende på solexponering, geologi och mesoklimat. I en blindprovning är det inte omöjligt att jag hade satt något av vinerna som Nebbiolo.
Val di Suga Brunello di Montalcino 2016 (Nr 42302, pris 259,-) är ett vin som har fått det bästa från de tre vingårdslägena, så det är ytterst välbalanserat. Lufta gärna vinet ett par timmar innan servering och servera i ett glas med stor kupa, då infinner sig en stor doft med toner av lakrits, färsk tobak, mörk choklad och körsbär. Smaken är medelfyllig och frisk med väl integrerade tanniner.
Det här vinet har bra lagringspotential, upp till 20 år. Vill du ha en uppfattning om hur vinet smakar om 10-15 år, häll halva flaskan i en karaff ett dygn innan servering. Korka igen flaskan och låt både den och karaffen stå i rumstemperatur. Snurra gärna karaffen 5-6 gånger under dygnet. Häll upp vinet från karaffen i glas 1 och från flaskan i glas 2.
Servera till Gnocchi med ostsås toppat med chips på prosciutto
Det här behövs till 2 personer
250-300 gram Gnocchi
70-80 gram Prosciutto
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl riven långlagrad hårdost
Salt och svartpeppar

  1. Chips på Prosciutto: Sätt ugnen på 200o C, lägg sedan Prosciutto på en bakpappersklädd plåt och låt torka i ugnen cirka 10 minuter.
  2. Fräs gnocchin i olja i en stekpanna.
  3. Ostsås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet, häll i grädden under vispning tills det blir en krämig sås. Rör sedan ner osten och gnocchin, låt det koka några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Servera toppat med krossat chips på Prosciutto.
    Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *