Julkalender by Erik Grödahl – lucka 37

I dag är det fokus på ett riktigt vinnarvin, Mullineux Straw Wine 2018 (varunr 73241, pris 299,-) från Swartland i Sydafrka. Vinet utsågs ”Straw Wine of The Year” av Platter och fick 96 poäng av både Atkin och Platter, högklassigt med andra ord. Mullineux & Leeu Family Wines har utsetts till Sydafrikas bästa vinproducent av Platter Guide år 2014, 2016 och 2019, Andrea Mullineux utsågs av tidningen Wine Enthusiasts till årets internationella vinmakare 2016 och slutligen utsågs Andrea och hennes make Chris till Sydafrikas bästa vinmakare 2017 av Tim Atikin. Det räcker inte med det, deras svenska importör Terrific Wine utsågs i veckan till årets importör.
Det blev så mycket utmärkelser at jag nästan glömde bort vinet. Det här är ett sött vin framställt av 100 % Chenin Blanc som skördas vid normal mognad för att ha en bra syra. Druvorna får torka utomhus i skuggan tills de är halvt russinlika. Efter pressning får musten jäsa i gamla franska ekfat upp till ett år innan det buteljeras utan filtrering och klarning.
Det ger ett komplext vin med toner av honung, torkade stenfrukter och mandelmassa. Smaken är frisk med en balanserad sötma. Servera vinet runt 10-12 grader till Mascarpone- och limecrème med chokladtryffel och hallon. Det här vinet kan med fördel lagras ytterligare ett par decennier.
Det här behövs till fyra personer
Mascarponecrème

2 äggulor
3 msk rörsocker
250 gr mascarpone
finrivet skal av en lime
1 msk pressad lime
1 dl vispgrädde

Chokladtryffel
50 gr mörk choklad (ca 70 % kakaohalt, gärna Vintage Plantations)
1 dl vispgrädde

Servering:
1/2 liter färska eller knappt tinade hallon
färsk mynta

Gör så här:

  1. Créme: Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mascarpone, limeskal och saft och vispa ihop. Tillsätt grädden och vispa till en fast kräm. Fördela i fyra (ev åtta) glas och ställ kallt några timmar.
  2. Tryffel: Hacka chokladen. Hetta upp grädden i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen och rör till en slät kräm, låt svalna något. Häll den över den kalla crémen. Ställ i kylen.
  3. Servering: Ta ut desserten minst 30 min innan den ska serveras så att tryffeln blir krämig. Lägg på hallon och garnera med färsk mynta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *