Julkalender by Erik Grödahl – lucka 51

Snart är det dags att lägga ytterligare ett år till handlingarna och sätta sig ner och reflektera över, hur blev det egentligen? Pandemin fortsätter spöka och ställa till det. Under hösten har vi fått uppleva perioder utan restriktioner, där allt har varit som förr. Det var en underbar känsla att få uppleva en fotbollsmatch live tillsammans med 23 000 andra och jag hoppas att det inte dröjer två år till nästa gång. Det jag vill klappa mig på axeln för är att jag i skrivande stund har sprungit 352 dagar på raken och om exakt ett år hoppas jag skriva att jag varit fri från snus i 379 dagar, det gäller att ha mål. Vi avslutar 2021 med recept på Kyckling Tikka Masala. Jag vill passa på att önska Er alla en god jul och ett gott nytt år.

Kyckling Tikka Masala
Det här behövs till 4 personer
Ingredienser:
600-800 gram kyckling skuren i mindre bitar
Smör att steka i
Marinad
1 ½ msk garam masala
1 msk paprikapulver
1 msk finriven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
½ tsk salt
1,25 dl naturell yoghurt
1 ½ msk rapsolja
Sås
2 finhackade rödlökar
1 ½ msk finriven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ½ msk garam masala
2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
400 gram krossade tomater
3 dl grädde eller kokosgrädde
Salt
Socker
Ris
Bröd

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till marinaden, lägg kycklingen i en påse och häll över marinaden. Lägg det i en bunke och låt det ligga i kylen minst en timme, men gärna över natten.
  2. Ta upp kycklingen från marinaden och stek kycklingen i smör tills den är genomstekt, lägg den sedan åt sidan.
  3. Smält smör i en gryta eller kastrull. Tillsätt lök och fräs tills den blir mjuk. Tillsätt ingefära, vitlök, garam masala, paprikapulver och chilipulver, låt det fräsa några minuter. Häll i tomaterna och låt småkoka i fem minuter.
  4. Häll i grädden eller kokosgrädden och låt koka på svag värme i 15-20 minuter. Smaka av med salt och socker. Lägg i kycklingbitarna och låt puttra ytterligare 15 minuter på svag värme.
  5. Strö koriander och servera med ris och bröd.

Vintips: Du som följde min rekommendation och beställde Attis Lias Finas Albariño 2020 (Nr 71667, pris 169,-) är redo, Ni andra får ha lite tålamod. Serveringstemperatur 10-12 grader i en stor kupa.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 69,-). Serveringstemperatur 8-10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *