Julkalender by Erik Grödahl – lucka 9

Årgång efter årgång levererar Mullineux White på högsta hyllan. Mullineux är en av Sydafrikas främsta producenter och har vid fem tillfällen utsetts till “Winery of the year” i den sydafrikanska Platter guiden, senast i år, så när du handlar Mullineux köper du inte “grisen i säcken”. Mullineux White 2022 (Nr 96135, pris 198,-) är en cuvée på 73 % Chenin Blanc, 7 % Sémillon, 6 % Grenache Blanc, 6 % Clairette Blanc, 5 % Viognier och 3 % Verdelho. Vinet har jäst i 225 liters franska ekfat och sedan lagrats 11 månader på samma typ av fat, där 20 % är nya.

Komplex doft med toner av färska stenfrukter, gul frukt, citrus, mineral, smörighet och rostade nötter. Smaken är torr och mjuk med hög fyllighet och lång eftersmak. Jag avnjuter det här vinet 12-16 grader. Fungerar bra på egen hand som ett meditationsvin med lugn musik i bakgrunden annars serverar jag det gärna till hälleflundra eller torskrygg med potatispuré och skirat smör.

Vinet lanserades i tillfällighet sortiment den 3/11 och finns för närvarande i 213 butiker och det finns 173 flaskor i webblagret när detta inlägg skrivs. Rekommendationen är att köpa på sig ett antal flaskor, det är gott idag och utvecklas med välbehag de närmaste 5-7 åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *