Kycklinggryta med aprikos och mandlar

Den här veckan har jag hämtat inspiration från det nordafrikanska köket och det är alltid en utmaning att välja vin till en maträtt smaksatt med spiskummin, koriander, kanel, harissa, saffran m.m. Jag försöker hitta den perfekta kombinationen mellan maten och drycken, men det är inte det viktigaste utan hellre ett riktigt gott vin (eller alkoholfritt alternativ), gott på tallriken och trevligt sällskap runt bordet.

Kycklinggryta med aprikos och mandlar
Det här behövs för 4 personer
750 gram kycklingfilé eller kycklinglår skuren i mindre bitar
1 stor eller 2 små finhackade gula lökar
2 msk riven ingefära
1 burk krossade tomater
2 tomater skurna i små bitar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk koriander
0,5 gram saffran
1 kanelstång
1-2 msk harissa
2 ½ dl kycklingfond
100 gram torkade aprikoser
1 dl skållade mandlar
1 bunt finhackad koriander
1 bunt finhackad persilja
Ev. citronsaft
Salt
Olja till stekning

Tillbehör
Couscous
Granatäppelkärnor
Pistagenötter

Gör så här:

  1. Salta kycklingen och fräs i olja på hög temperatur tills den får fin färg. Lägg åt sidan.
  2. Stek lök och ingefära på medelvärme tills löken blir mjuk. Tillsätt spiskummin, koriander, kanelstång och saffran, låt det fräsa ett par minuter. Tillsätt kycklingen, 1 msk harissa, krossade tomater och kycklingfond. Låt det småkoka/sjuda 20 minuter. Tillsätt tomaterna, aprikoser och mandlar och låt det sjuda ytterligare 20 minuter.
  3. Smaka av och tillsätt citronsaft om det behövs syra och ytterligare harissa om det behövs. Rör ner koriander och persilja
  4. Servera med couscous och toppa med granatäppelkärnor och pistagenötter.

Vintips: I ingressen skrev jag med inspiration från det nordafrikanska köket, men liknande smaksättningar finns i det georgiska och armeniska köket och även i Syrien och Libanon. Min teori är att likt vinodlingen så spred sig även matkulturen från länderna i Transkaukasus via Svarta Havet och Medelhavet till Syrien, Libanon och en del länder i Nordafrika.
Det var i Georgien och Armenien de började framställa orange viner för tusentals år sedan. Ett orangevin är ett vin på gröna druvor där musten har fått kontakt med skalen under en längre tid vilket ger vinet en mörkare färg. Oftast jäser de och lagras i amforor av lera som kallas Qvevri i Georigen och Karas i Armenien. Den långa tiden med skalen ger vinerna en mycket fylligare smak.
Mina två vintips finns inte i någon butik i Norrbotten, men tillhör det fasta sortimentet, så det tar 2-4 dagar att få hem det.
Semente Avesso Orange 2022 (Nr 2009, pris 121,-) och/eller Askaneli Brothers Rkatsiteli Qvevri 2020 (Nr 2195, pris 150,-), serveringstemperatur 12-14 grader.

Alkoholfritt: Det finns inget orange alkoholfritt alternativ, så min rekommendation blir 7 Hops IPA Alcohol Free (Nr 1951, pris 19,80).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *