Med inspiration från San Sébastian

Lördagen den 10. oktober var min fru Sofia och jag tillsammans med våra tävlingskamrater Magnus Hazell och Peter Rabe från Stockholm framme vid årets stora mål, VM blindprovning på Château Haut Smith Lafitte i Bordeaux. Efter en dramatisk tävling delade vi tredjeplatsen med Finland, Frankrike vann överlägset före Kina. Mycket imponerande att lilla Piteå kniper sin andra VM medalj på de senaste fyra tävlingarna. Inom kort börjar förberedelserna för att kvala in till nästa års VM i Châtauneuf-du-Pape, blir det ett lag med fyra deltagare från Piteå som kämpar om guldet? Tiden får utvisa.
Efter tävlingarna åkte vi till gastronomins huvudstad San Sébastian i Baskien, en stad som förknippas med stjärnor i Guide Michelin och Pinxtos (Baskiens tapas). De Pinxtossugna går från bar till bar, äter en till två Pinxtos på varje ställe och sköljer ner det med cider (kanske världens bästa cider), öl eller det lokala vinet Txacoli. Vi körde en nästan fem timmars långlunch på detta vis, helt fantastiskt.
Denna vecka delar jag med mig av några av mina smårätter som har varit mycket uppskattade på mina rosé- och mousserandeprovningar under sommaren. Perfekt att servera till minglet.
Krabbröra med avokado och pepparrot toppad med tångrom
150 gram crabsticks
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk + ½ msk olivolja
1 msk + 1 ½ msk riven färsk pepparrot
1 stänk tabasco
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
2-4 msk röd tångrom

  1. Finhacka crabsticksen. Halvera avokadon och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet tillsammans med citronsaften med en gaffel.
  2. Blanda crabsticks och avokado med 2 msk olja och krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran i skedar eller på baguettskivor Garnera med tångrom, ½ msk pepparrot och olivolja.
    Oströra
    Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Västerbotten, Präst, Svecia eller liknande) med 0,5 dl Smetana, smaksätt med salt och vitpeppar. Servera på smörstekt baguetteskiva och toppa med svart tångrom.
    Räkröra
    1 dl hemlagad majonnäs (recept på grodahl.se)
    ½ dl Créme Fraiche eller Smetana
    1 burk röd tångrom
    200 gram skalade räkor
    Finhackad dill
    Några droppar Tabasco eller Sriracha
    Ev. Salt och svartpeppar
    Rör ihop och smaka av med salt och svartpeppar, servera på baguetteskiva.

Dryckestips: För att få den riktiga känslan, skall du ha något från Baskien i glaset, antigen ett vitt vin eller en cider eller varför inte både och? Ha framförhållning eftersom både vinet och cidern finns i beställningssortimentet.
Marko Gure Arbasoak (varunr 92875, pris 199,-) är mitt favoritvin från Baskien, besökte den karismatiske vinmakaren Oxer Bastegieta för ett par år sedan, ett besök som har etsat fast sig i minnet. Detta fylliga och friska vin serveras 12-14 grader och lufta gärna en halv timme innan servering.
Istastegi Natural Cider (varunr 18015, pris 74,-) är cider när det är på sitt bästa, för dig som är van vid sötsliskig svensk ”cider” blir det en kulturkrock i munnen, men den kommer att matcha perfekt med tilltuggen. Servera runt 10 grader. Ett tips är att koka musslor i denna cider, servera med majonnäs och nybakat bröd och i glaset har du självklart samma cider.

Alkoholfritt: I brist på bra alternativ från Baskien väljer jag min favorit bland de alkoholfria ölen, Tiny Rebel CLWB Tropica Non-Alcoholic IPA (varunr 19034, pris 17,50). Servera runt 10 grader.

Fyndtipset: I går släpptes Dominio de Bibei Lalama 2016 (varunr 95221, pris 209,-) i tillfälligt sortiment. Ett mycket elegant och välbalanserat vin från Ribeira Sacra i Galicien som är gjort på druvan Mencia. Jag brukar avnjuta vinet runt 15-16 grader till en charkbricka med influenser från Spanien. Kan drickas idag, men kan avnjutas med välbehag de närmaste tio åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *