Spicy köttfärssås by Elizabeth

Den här höstterminen går dottern skola i Tallinn, så det har blivit en hel del resande fram och tillbaka, reflektionen är, så otroligt utvecklande för en tonåring att vidga sina vyer fem månader i en helt ny miljö, det känns som om att hon har blivit flera år äldre och inte är som en tonåring längre, vi får se om det håller i sig när hon är tillbaka i Sverige efter årsskiftet. Varför skriver jag om dottern, jo för att jag vill dela med mig av det som har blivit hennes nya favoriträtt under hösten, ”Spicy köttfärssås”.

Spicy köttfärssås by Elizabeth

Det här behövs till 2-3 personer
400 gram nötfärs
1 riven morot
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd pepparfrukt
2 tsk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk sriracha
Salt och grovmalen svartpeppar
Olja att steka i

Picklad lök och rotsaker
1 strimlad röd lök
1 finhackad röd pepparfrukt
1 morot skuren i tunna stavar
1 rödbeta skuren i tunna stavar
½ dl vatten
½ dl socker
¼ dl 12 %-ig ättika

Ris
Cornichons

Gör så här:

  1. Picklad lök och rotsaker: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner röd lök, röd pepparfrukt, morötter och rödbetor, låt svalna.
  2. Fräs morötter, vitlök och röd pepparfrukt några minuter, ställ åt sidan.
  3. Fräs köttfärsen tills den är genomstekt, rör ner soja, sesamolja och sriracha, morötter, röd pepparfrukt och vitlök. Låt koka ihop några minuter och smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Servera med picklad lök och rotsaker, ris och cornichons.

Dryckestips: Dottern dricker vatten, men för Er som vill göra det lite festligare så passar det med ett lätt rött vin, El Paisano de Tares Mencia & Co 2022 (Nr 52337, pris 139,-). Det vinet skall avnjutas som om det vore en rosé, lätt kylskåpssvalt i stora klunkar (titta på etiketten när du köpt flaskan så förstår du var jag menar). Vinet ligger i ordersortimentet, men beställ gärna hem några flaskor extra, för det här är ytterligare ett vin som passar till julskinkan, köttbullarna, prinskorven, revbensspjällen och Janssons frestelse.

Alkoholfritt: Här rekommenderar jag den senaste lanseringen från Omnipollo, Maz Non-Alcoholic Oat Pale Ale (Nr 19048, pris 19,90). Servera 8-10 grader.
När vi är inne på alkoholfritt vill jag rekommendera en cocktail jag provade för några dagar sedan, Stockholms Bränneri Winter Spritz Non Alcoholic (Nr 1961, pris 21,80), servera med is och några skivor lime. Trots 128 gram socker per liter känns den inte söt tack vare bitterheten från malörten.

Jag avslutar med tips på ett vin som blev väldigt uppskattat på en provning jag hade härförleden, Chivite Finca Legardeta Single Vineyard Chardonnay 2022 (Nr 51291, pris 199,-). Perfekt att beställa hem för eget bruk eller ge bort i julklapp, så att den finns på plats när skreien kommer i januari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *