Skogsvampsoppa med Västerbotten-och timjantoast

Sedan nästan ett decennium är jag mannen bakom världens fredligaste revolution #thesherryrevolutionByErikGrödahl. Det är en utmaning att nå ut till den stora massan och det är synd för Sherry är det mest underskattade vinet i världen. För manga är Sherry en blå flaska och en blåhårig tant, men det är så mycket mer än så, framför allt är merparten av alla Sherry knastertorr. Jag hade en mycket uppskattad provning i Överkalix förra helgen och här kommer varmrätten, en skogssvampsoppa som går utmärkt att att förbereda i god till och avnjuta till påsk.

Skogsvampsoppa med Västerbotten-och timjantoast
Det här behövs för 2-3 personer som varmrätt
1 gul finhackad gul lök
2 msk smör
300 g trattkantareller eller annan skogssvamp (alternativt 25 gram torkade)
3,5 dl vatten (om jag använder torkad svamp så tar jag spadet)
1 ½ msk svampfond eller 1 svampbuljongtärning
2 msk Sherry
4 dl grädde
Salt
Vitpeppar
Färsk eller torkad timjan

Västerbottens- och timjantoast:
8 skivor lantbröd eller formfranska (hembakat)
Hyvlat smör
2 dl riven västerbottensost
2 knippor färsk timjan eller några några teskedar torkad
Salt
Peppar
Hyvlat smör
Gör så här:
1. Fräs löken i lite av smöret och lägg åt sidan i en kastrull. Fräs svampen tills all vätska försvunnit och tillsätt sedan resten av smöret och fräs ytterilgare några minuter. Plocka ur några av dem till garnering och lägg resten i kastrullen med löken.
2. Häll på vatten, fond/buljongtärning, sherry, och 3 dl grädde. Låt koka ihop en stund och mixa sedan. Häll på resten av grädden och mixa en liten stund till. Värm upp och smaka av med salt och vitpeppar. Häll upp i skålar, garnera med några svampar och ev. lite färsk ellr torkad timjan.
3. Västerbottens- och timjantoast: Skär bort kanterna på bröden. Fördela hyvlat smör, västerbottensost och repad/torkad timjan på bröden, salta och peppra och lägg på en plåt. Stek i ugnen på 225 grader ca 10-15 minuter.

Vintips: Jag föredrar en torr Amontillado, beställ en flaska eller två av Real Tesoro del Principe Amontillado (Nr 8366, pris 124,-/halvflaska). Servera runt 16 grader. Finns i Systembolagets depå, så tar 3-4 dagar att få hem.

Två tips till påskbordet:
Köp en flaska Tio Pepe Fino (Nr 8225, pris 89,-/halvflaska), servera runt 8-10 grader och avnjut till den inlagda sillen och annat med sälta, likt rökt eller gravad lax.

Les Lauzeraies Tavel 2023 (Nr 2724, pris 149,-), som jag manga gånger skämtsamt har skrivit, rosé passar till allt och funkar till inget, pefekt till buffébordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *